J A N   V A L E U R S   H J E M M E S I D E



Hovedmenu

Genealogi

Torben Valeur

9. generation: Ove Janus Valeurs tredje barn med Alice Unnérus Faurschou:

Torben Valeur, født 11. august 1920 i København, døbt 11. september i Frederikskirken, konfirmeret 29. september 1935 i Skt. Nicolaj Kirke i Kolding, død 4. februar 2001, begravet 14. februar fra Høsterkøb Kirke.
Torben Valeur tog mellemskoleeksamen i 1936 og blev student fra Kolding. Han opnåede praktisk håndværkserfaring fra sin læretid hos tømrermester Pallisgaard og arbejdede hos arkitekterne Glahn og Preben Hansen før studiet på kunstakademiet. Sammen med to andre blev Torben Valeur i 1943 præmieret i en arkitektkonkurrence om en regulering af Hauser Plads i København, udskrevet af Foreningen til Hovedstadens Forskønnelse. I 1944 tog han afgangseksamen fra Kunstakademiet og arbejdede derefter hos arkitekt Bøgh i Aalborg.

Torben Valeur gjorde tjeneste som CB’er, uddannet på Bernstorff Slot. I 1945 blev han sammen med fem andre danske arkitekter udtaget til at skulle til Finland for at deltage i genopbygningen efter krigen. Han var ½ år i Finland, to år i Stockholm og igen ½ år i Finland for at deltage i en konkurrence om et kontorkompleks med underjordiske garager til 700 biler. Konkurrencen blev vundet af Alvar Aalto, men Torben Valeur og arkitekt Rewell fik en pris for deres bidrag.

I 1949 arbejdede Torben Valeur på arkitekt Arne Kjærs tegnestuer. 25. maj 1949 rejste han med “Gripsholm” til USA, hvor han var optaget til træning i det dansk-amerikanske selskab, først i New York, hvor han arbejdede for bygherren Leonard Schultz. I USA købte han sammen med en kammerat, Carl Andersen fra Valby, en Buick 1938. De kørte en tur på 17.000 km i USA og Mexico og solgte bilen igen. Torben Valeur kom hjem til Danmark igen den 20. maj 1950 med DFDS “Paraguay” efter et slutbesøg i Mexico.

~ 30. juli 1954 i Frederiksberg Slotskirke med Hanne Koch, født 2. april 1929 på Hulgårdsvej 10B i København, døbt 2. juni i Ørsted Kirke, Ramsø herred, Københavns amt, død 26. oktober 2023, begravet 11. november fra Høsterkøb Kirke. Datter af professor, arkitekt M.A.A., Mogens Koch og hustru Edel, født Varming.
Boligkonsulent, indendørsarkitekt.
Ingen børn.

I 1955 blev Torben Valeur præmieret på Snedkerlaugets udstilling på Kunstindustrimuseet i udstillingens konkurrence om færdige møbler. Torben Valeur var medarbejder hos Palle Suenson 1950-60 og startede i 1955 et længerevarende samarbejde med arkitekt Henning Jensen. I 1956 købte Søllerød Kommune et forslag fra Torben Valeur som led i en konkurrence om en ny skole ved Skodsborgvej, og i 1957 vandt Torben Valeur og Henning Jensen en konkurrence om boligbyggeriet Eskemosepark i Birkerød, som siden fik tildelt en pris af Birkerød Kommune. Samme år solgte Torben Valeur et bord til Kong Frederik IX. I 1958 fik Torben Valeur og Henning Jensen en tredjepræmie i en konkurrence om en ny kirke i Esbjerg og samme år deltog de i Landsforeningen Dansk Kunsthåndværks møbeludstilling på Charlottenborg. I 1960 tegnede Torben Valeur og Henning Jensen boligkomplekset “Slotsparken” i Kolding på 95 lejligheder, og i 1961 tegnede de to arkitekter møbelserien M-40 til Munchs Møbelfabrik i Slagelse, som de året efter modtog Kunsthåndværkets årspris for.

I 1962 gik Hanne og Torben Valeurs køkkenelementsystem K-60 i industriel produktion efter snedkerlaugsudstillingen. I 1963 fik Torben Valeur og Henning Jensen tildelt Eckersbergmedaljen, og i 1965 fik de en 3. præmie i en nordisk idékonkurrence om Vestamagers fremtidige udnyttelse. I 1966 tegnede de Molsskolen i Knebel, og Torben Valeurs arbejder omfatter bl.a. også rådhuset i Store Heddinge og et motel i Rødby. Torben Valeur var lærer ved Kunstakademiet i 1958-64.

Som privatperson var Torben Valeur et selskabeligt menneske, og han og ægtefællen Hanne lagde ofte hus til samvær med familie og venner. En meget værdsat tradition i familien var i mere end 25 år den årlige familiejulekomsammen i december, hvor Torben og Hanne Valeur inviterede hele familien til julemiddag og hyggeligt samvær i deres rummelige hjem på Piniehøj. For børnene var højdepunktet et billedlotteri med præmier, som de voksne gæster skulle sørge for at have med til lejligheden. Det var også Torben og Hanne, der beredvilligt lagde hus til på en kold februardag, da jeg, Torbens brorsøn Jan Henrik Valeur, måtte fremskynde et planlagt majbryllup, fordi lægerne havde varslet, at Torbens storebror Henrik Stampe Valeur kun havde kort tid igen på grund af et fremskredent kræftsygdom. Brylluppet blev reddet, og brudgommens far nåede at få sin ældste søn gift, inden han døde i maj måned.

Torben Valeur havde en veludviklet sans for humor, gerne den sorte af slagsen, og han havde altid nogle gode historier eller anekdoter fra sit begivenhedsrige liv at underholde med. Han var dertil en fremragende taler, så det var altid højt skattet, når Torben som indledning til en tale slog på glasset under en selskabelig sammenkomst. Selv satte Torben især pris på glas, når der var en god whisky i.

I de senere år var Torben plaget af dårlig ryg; de mange år ved tegnebordet har haft sin pris. Han har nu fået fred, men rundt om i landet står mange af hans værker som monumenter over hans mangeårige og succesfulde karriere. Efter Torben Valeurs død flyttede Hanne Valeur til en lejlighed i Charlottenlund, og i 2014 flyttede hun til København for at være tættere på byens kulturudbud.

Anvendt kildemateriale:
Kirkebøger
Slægten Valeur i Danmark og Norge (1949) Dødsannonce



Torben Valeur
(Jan Henrik Valeurs slægtsarkiv)



Torben Valeur
(Jan Henrik Valeurs slægtsarkiv)



Bryllupsbillede af Hanne og Torben Valeur
(Jan Henrik Valeurs slægtsarkiv)



Dødsannonce for Torben Valeur
(Jan Henrik Valeurs slægtsarkiv)